Vijf tips bij het kopen van een woning

Een woning kopen is natuurlijk niet zomaar iets! Wij hebben vijf tips bij het kopen van een woning, deze lichten we hieronder voor jullie uit.

1. Weet welk bedrag je te besteden hebt

Betrek je hypotheekadviseur of geldverstrekker op tijd bij de zoektocht naar jullie woning. Dan weet je wat je maximum budget is voor het kopen van je nieuwe woning. En ben je achteraf niet teleurgesteld dat de koop van je droomwoning niet door kan gaan vanwege het financiële budget. Bereken ook voor jezelf hoeveel geld je maandelijks kwijt wilt zijn aan je hypotheek, zware hypotheeklasten maken het mogelijk dat je leuke dingen moet opgeven.  

2. Volg makelaars op social media

Makelaars delen vaak de woning via hun socials voordat de woning op woningplatformen, zoals een Funda komt. Hiermee kun jij je voordeel doen, zo weet je als één van de eersten welke woning er te koop komt en kun je met de desbetreffende verkoopmakelaar contact opnemen. 

3. Bezichtig de woning voor de tweede keer (op een ander tijdstip)

Wanneer je de kans hebt bezichtig de woning een tweede keer, op een ander tijdstip. De eerste keer kun je erg enthousiast zijn over de woning, waardoor je vergeet kritisch te kijken. De tweede keer helpt om kritischer naar een woning te kijken, neem de tweede keer bijvoorbeeld een bekende mee die objectief met je meekijkt. Het voordeel van een ander tijdstip is, dat je de buurt ook op een ander tijdstip kunt verkennen. Zo heb je hier een beter beeld bij.

4. Kies voor energiebesparende maatregelen

Als je jouw aankomende woning wilt verduurzamen kun je extra geld lenen via je hypotheekverstrekker. Je kunt je woning bijvoorbeeld verduurzamen door te isoleren, een warmtepomp of zonnepanelen (meer over verduurzamen lees je hier). Zo kun je tot 6 % van de waarde van je woning extra lenen, met een maximum van € 9.000,-.

5. Maak een wensenlijst 

Het opstellen van een lijst met woonwensen, helpt je gericht te zoeken naar je droomhuis of dit nu twee-onder-één-kap, vrijstaande woning of een rijtjes woning is. Bepaal voor jezelf welke harde eisen je hebt en welke minder belangrijk zijn voor. Het kan voorkomen in de huidige woningmarkt dat een woning niet volledig aan je wensenlijst kan voldoen, om wat voor reden dan ook de harde eisen zorgen ervoor dat je je prioriteiten duidelijk hebt als je moet schipperen. Wensen waar je rekening mee kunt houden zijn o.a.:

  • Locatie
Wil jij dicht bij je familie en vrienden wonen? Of toch dichter bij je werk? En in wat voor omgeving? Zo kan je ervoor kiezen om in de drukke stad te wonen of toch achteraf waar je meer rust ervaart. Houd ook rekening met de faciliteiten in de omgeving, zoals scholen en winkels. 

  • Klushuis, instap klaar of nieuwbouw?
Een klushuis, instapklare- of nieuwbouwwoning alle drie brengen ze voordelen met zich mee. Zo is een klushuis vaak goedkoper, maar moet je nog wel klussen om het naar jouw stijl te maken. Met een instap klare woning heb je weinig werk en deze kun je snel bewonen. Een nieuwbouw is vaak wat duurder, maar er zijn al wel met een hele boel (energiebesparende) aspecten rekening gehouden en je kunt de woning naar eigen smaak inrichten.

  • Kenmerken van de woning
Kenmerken van een woning zijn: het aantal slaapkamers, badkamers, wel of geen tuin, leeftijd, de staat van de woning en zo heb je nog een aantal kenmerken waar je rekening mee kunt houden.   

En tenslotte

Ben je ervan overtuigd dat dit het huis is van jullie dromen? Dan breekt de onderhandelingsfase aan. Zie je daar tegenop en/of heb je geen ervaring, overweeg dan een aankoopmakelaar in te schakelen. Dat kan vooraf, maar ook na de eerste bezichtiging. Willen jullie daar meer over weten of over het verkopen van jullie woning? Laat het ons dan even weten en neem gerust contact met ons op. 
Tips woning kopen