Checklist Hypotheektips 2024

In deze lijst vind je 5 tips die jou helpen bij het afsluiten van een hypotheek.

 

Het inzichtelijk maken van uw maandlasten

Natuurlijk is het fijn om volledig op de hoogte te zijn van uw financiële situatie. Vraag daarom, voordat u een aankooptraject start, een hypotheekadviseur om een berekening te maken van uw financieringsmogelijkheden. Zo weet u wat u kunt verwachten en voorkomt u verassingen. U gaat goed voorbereid het gesprek met uw VBO-makelaar aan. Met andere woorden, u staat 1-0 voor in het koopproces.

Kosten van de koper 

Bij het kopen van een nieuwe woning moet u ook denken aan de zogenaamde kopersvergoedingen, denk hierbij aan zaken als overdrachtsbelasting en notariskosten. Wij adviseren u daarom, samen met uw hypotheekadviseur, een overzicht te maken van de totale kosten die gemaakt worden bij aankoop van een woning. Zo voorkomt u onaangename verrassingen.

 

Loan to Value

Wanneer u een huis wilt kopen, kunt u maximaal 100% van de taxatiewaarde van de woning financieren met een hypotheek. Dit wordt ook wel de ‘Loan to Value' genoemd. Het is dus belangrijk om te weten wat de marktwaarde van de woning is.

Een aankoopmakelaar van VBO kan u hierbij goed helpen. Zij kunnen een goede inschatting maken van de marktwaarde aan de hand van referentieobjecten. Zo voorkomt u dat u te veel biedt en dat u eigen geld moet inleggen. 

Afronding termijn

Om als beste bieder uit de bus te komen, is het van belang de hypotheekaanvraag binnen een korte termijn af te ronden. In de meeste gevallen neemt een hypotheekaanvraag zes tot acht weken in beslag. Het is raadzaam om uw adviseur te vragen naar de termijnen van zijn of haar hypotheekverstrekker. Dit vergroot uw kans op het verkrijgen van de woning.

Een lagere rente

Heeft u al een hypotheek? Dan kunt u deze mogelijk mee verhuizen naar uw nieuwe woning, met een lagere rente. Vraag uw hypotheekadviseur naar de mogelijkheden. Dit kan uw maandlasten aanzienlijk verlagen.

Een goede voorbereiding is essentieel voor een succesvolle aankoop van een woning. Gebruik de tips in dit artikel om u goed voor te bereiden.


 

Heeft u nog vragen? Neem gerust contact met ons op!

 

Bron: VBO