Wat is een energielabel?
Sinds 2015 is het voor huiseigenaren verplicht een definitief energielabel te hebben bij verkoop, verhuur of oplevering van hun woning. Energielabels variëren van A (zeer energiezuinig) tot G (zeer energie-inefficiënt), waarbij een hoger label niet alleen energiekosten bespaart maar ook de marktwaarde van de woning verhoogt.
Effect van energielabel op woningwaarde
Recente analyses hebben uitgewezen dat woningen met een verbeterd energielabel gemiddeld een waardevermeerdering van 7,2% hebben. De waardevermeerdering door een beter energielabel blijkt duurzaam, aangezien het label een directe indicatie geeft van de toekomstige energiekosten van een woning. Ook biedt het perspectief op het potentieel voor verdere verduurzaming, wat vooral bij oudere woningen een aanzienlijke meerwaarde kan bieden.
Hoe een hoger energielabel te bereiken?
- Isolatie (dak, muren, vloer)
- Installatie van zonnepanelen
- Vervanging van oude verwarmingssystemen door duurzamere alternatieven zoals warmtepompen en zonneboilers
De Nederlandse overheid biedt diverse subsidies en financieringsmogelijkheden om verduurzaming van woningen te stimuleren. Zo zijn er mogelijkheden voor het aanvragen van een groene hypotheek, waarbij extra budget beschikbaar is voor het energiezuiniger maken van jouw huis.