Eerlijk Bieden

Makelaars met het keurmerk 'Eerlijk Bieden' garanderen de consument een 100% eerlijk biedproces. Dankzij de speciale biedsoftware van Eerlijk Bieden handhaven makelaars de geldende brancheregels en zorgen ze voor een waterdicht en betrouwbaar Biedlogboek. Het Biedlogboek is vanaf 1 januari 2023 verplicht voor makelaars.

Ontstaan van Eerlijk BiedenEerlijk Bieden Keurmerk

Eerlijk Bieden is ontstaan na aanhoudende berichtgeving over de Makelaardij, zoals de transparantie, betrouwbaarheid en verantwoordelijkheid van makelaars. Toen rees de vraag, bij Lourens Pel - oprichter van Eerlijk Bieden - : Hoe weet een consument of een makelaar écht betrouwbaar is? Het keurmerk Eerlijk Bieden zorgt ervoor dat een makelaar de regels handhaaft, processen controleert en meldingen serieus neemt.

Wat is een biedlogboek? 

Een biedlogboek is een digitaal overzicht waarin alle stappen van het verkoopproces zijn terug te vinden. Dit logboek zorgt ervoor dat kandidaten die een bod hebben gedaan op een woning o.a. inzicht krijgen in welke biedingen er zijn gedaan, welke stappen er in het verkoopproces zijn gezet en wanneer nodig het verkoopproces kunnen controleren.

Hoe werkt het biedlogboek van Eerlijk Bieden?

Alle data wordt verzameld in het onafhankelijke en digitale biedsysteem. Wanneer een woningzoeker een bod heeft uitgebracht wordt deze automatisch ingezonden, worden de persoonsgegevens geanonimiseerd en krijgen alle kandidaten een unieke gebruikers ID. Naast deze gegevens worden alle details van het bod en de acties van de makelaar gelogd. Na afloop krijgen alle betrokkenen inzicht. Doordat alles automatisch wordt gelogd is er geen ruimte om te sjoemelen met de data door de makelaar of andere betrokkenen. 

Om het biedlogboek sluitend te krijgen worden er diverse audits uitgevoerd per dossier. Het biedlogboek wordt na afloop van de bedenktijd en/of ontbindede voorwaarden beschikbaar voor de betrokkenen. Als woningzoekende moet je wel een bod op de woning hebben uitgebracht. 

Wat zijn de voordelen van het biedlogboek van Eerlijk Bieden?

Het biedlogboek van Eerlijk Bieden heeft de volgende onder andere de volgende voordelen:

  • Eerlijkheid: Er kan niet gesjoemeld worden met de gegevens, biedingen of andere stappen in het verkoopproces. Voorheen werd bij een tuchtzaak nog bewijs opgevraagd in de vorm van e-mail- of WhatsAppberichten, maar tegenwoordig zijn beide vrij eenvoudig aan te passen. Bij e-mails, documenten en Biedlogboeken wordt een unieke verzegling toegepast. Op deze manier kan iedereen inzien dat iemand de rechtmatige eigenaar is van het document en dat er niet mee geknoeid is.
  • Transparantie: Niet alleen de makelaar, maar ook de verkoper en de woningzoekende die een bod heeft uitgebracht, kan alle stappen zien in het verkoopproces. 
  • Keurmerk: Eerlijk Bieden is een keurmerk en wordt beheerd door een onafhankelijke partij.

Is Vodoz lid van het 'Eerlijk Bieden' keurmerk?

Wij zijn als makelaar aangesloten bij het Eerlijk Bieden Keurmerk, wij zijn aangesloten per 21 november 2022. Als Vodoz vinden wij het belangrijk dat niet alleen de verkoper, maar ook de potentiële kopers recht hebben op een eerlijk verkoopproces. Als makelaar zijn wij dan ook blij met het keurmerk. 

Willen jullie meer weten over onze inschrijving bij Eerlijk Bieden, klik dan hier. Of willen jullie meer weten over het keurmerk 'Eerlijk Bieden' of het biedlogboek, klik dan hier.